Studiedag Peer Support

Dinsdag 2 mei 2017

Uitnodiging

Op dinsdag 2 mei 2017 organiseert Hogeschool West-Vlaanderen de studiedag “Peer support: jongeren steunen jongeren”. Deze studiedag is het resultaat van het peer support project dat loopt in het opleidingsteam Toegepaste Psychologie aan Howest in samenwerking met verschillende partnerscholen.

Peer support is een methode waarbij jongeren elkaar ondersteunen en samenwerken. Het doel van dit project is de creatie van een zorgcultuur en een positief schoolklimaat waar iedereen zich goed voelt.

De studiedag richt zich tot iedereen die wil werken aan een positief schoolklimaat. Leerkrachten, leerlingenbegeleiders, directie, … maar ook leerlingen zijn welkom. Op deze studiedag wordt het project toegelicht en zullen leerlingen en leerkrachten uit de partnerscholen hun peer support verhaal delen. Ook worden verschillende workshops aangeboden, waarbij je al eens kunt proeven van de peer support methodiek.

Tijdens de voorziene lunch worden organisaties en projecten voorgesteld. Op het eind van de dag is er ook een receptie voorzien waarbij de mogelijkheid er is om verdere vragen te stellen.

Inschrijven

 

Programma

8u30

De koffie staat klaar

9u00

Voorstelling peer support project

10u30

Koffiepauze

11u00

Getuigenissen leerlingen, leerkrachten, directie over peer support

12u00

Broodjeslunch & ontdekkingsbeurs

13u30

Toelichting workshops en postgraduaat

14u00

Workshops (alle workshops zijn toegankelijk voor volwassenen en jongeren)

 • Leerlingen krijgen het voor elkaar: de conflixers!
  De Conflixers is een project van de Vlaamse Scholierenkoepel (VSK). Conflixers zijn leerlingen die op hun eigen school andere leerlingen ondersteunen waar nodig. Het kan verschillende vormen aannemen (peter-meter-projecten, vertrouwensleerlingen, leerlingbemiddeling, …), maar 1 ding is zeker: leerlingen krijgen het voor elkaar. VSK laat zien hoe ze scholen inspireert en ondersteunt.
 • Herstelgericht werken en de nieuwe autoriteit
  NOM is een onafhankelijk netwerk van erkende bemiddelaars en trainers dat scholen op heel wat manieren bijstaat in het omgaan met conflicten. NOM stelt graag enkele methodieken uit het herstelgericht werken en de nieuwe autoriteit aan jullie voor.
 • Leerlingbemiddeling: good practices
  Erwin Vermesen leidt al jarenlang leerkrachten op om leerlingbemiddeling in te voeren in hun school. Hij kent heel wat goede voorbeelden die hij met jullie wil delen.
 • Vrienden 2.0: praktijkervaringen met peer werking
  JAC Oostende heeft heel wat ervaring met peer support. Graag laten ze jullie kennismaken met praktijken die ze goed kennen en toepassen.
 • Empowerend werken vanuit talenten
  Jong en Van Zin versterkt jongeren en leerkrachten door onder andere in te zetten op talenten. In deze workshop leer je empowerend werken vanuit talenten, een belangrijke basis voor peer support.
16u00

Afsluiter door Minister van Onderwijs Hilde Crevits

16u20

Receptie

Praktisch

Dinsdag 2 mei 2017 van 9u tot 17u

Inschrijvingsprijs:

 • Tarief voor leerkrachten, leerlingenbegeleiders, directie, …: €60
 • Kortingstarief: -€3 per leerling die meekomt (max. 3 leerlingen per leerkracht)

Voorbeeld:
leerkracht + 2 leerlingen: €60 euro – €3 – €3 = €54

Howest Brugge
Sint-Jorisstraat 71, 8000 Brugge

Vragen over deze infonamiddag?
Contacteer Heleen Becuwe (T 050 33 32 68).
www.peersupportvlaanderen.be
Volg ons op Facebook