Howest Confuciusinstituut: Partners

West-Vlaanderen

West-VlaanderenHet Confuciusinstituut Brugge is een uitloper van het vriendschapsakkoord dat in 2000 ondertekend werd tussen de provincie West-Vlaanderen en de Chinese provincie Zhejiang.

De samenwerking tussen beide provincies spitst zich toe op de domeinen van onderwijs en duurzame economie. Jaarlijks biedt de provincie West-Vlaanderen tien beurzen aan voor studenten, lectoren en onderzoekers van hogere onderwijsinstellingen met maatschappelijke zetel in de provincie.

De provincie West-Vlaanderen is betrokken in het programma van de provinciale overheid in Zhejiang dat “duizend” secundaire scholen in de provincie ertoe wil bewegen vriendschapsbetrekkingen aan te knopen met scholen buiten China. In maart 2011 legden vertegenwoordigers van 18 West-Vlaamse secundaire scholen de eerste contacten met partnerscholen in China.

De banden van West-Vlaanderen met China dateren niet van gisteren. West-Vlaanderen en China ontmoetten elkaar op verschillende momenten van hun geschiedenis.

Ferdinand Verbiest

Ferdinand VerbiestFerdinand Verbiest (° Pittem, 1623) was actief in China als jezuïet-missionaris en als astronoom aan het keizerlijk hof.

In die hoedanigheid reviseerde hij de Chinese kalender, vervaardigde hij astronomische instrumenten en bemiddelde hij tussen de keizer en de Russen.

Het bezoekerscentrum Ferdinand Verbiest in Pittem schetst een beeld van de leefwereld van de illustere West-Vlaming in China .

Chinese arbeiders in de Westhoek tijdens de Eerste Wereldoorlog

Chinese arbeiders in de Westhoek tijdens WO ITijdens de Eerste Wereldoorlog werden in Europa massaal Chinese arbeiders ingezet door de geallieerde legers. Velen van hen werden ingezet in de Westhoek. In de lente van 1919 bevonden zich rond Poperinge nog twaalfduizend arbeiders waar zij het slagveld ruimden, de doden begroeven en een begin maakten met de heropbouw. Tegen 1920 waren alle arbeiders gerepatrieerd naar China. De Chinese aanwezigheid leidde een sluimerend voortbestaan in de collectieve herinnering van de Westhoek.

Pas in 2010 kwamen de Chinese van het Chinese Labour Corps terug voor het voetlicht door “Sjouwers voor de Oorlog”, een internationale tentoonstelling in het In Flanders Fields Museum in Ieper .

Lou Tseng-tsiang

Lou Tseng-tsiangNa de Eerste Wereldoorlog nam China deel aan de Vredesconferentie in Parijs. De leider van de delegatie Lou Tseng-tsiang was, behalve Chinees minister van Buitenlands Zaken, gehuwd met de Belgische Berthe Bovy. Na het overlijden van Berthe trad Lou in in de Sint-Andriesabdij van Zevenkerken bij Brugge. Hij zou er verblijven tot zijn overlijden in 1949. Lou’s graf, zijn rijke persoonlijke nalatenschap en de herinnering aan zijn persoonlijkheid bij de lokale bevolking getuigen blijvend van het lange verblijf van één van de hoofdrolspelers in de moderne Chinese geschiedenis op West-Vlaamse bodem .