Archief confuciusinstituut

Internationale Dag van het Chinees 28/09/2013

Het Confuciusinstituut mocht de pilooteditie organiseren van de internationale dag van het Chinees.

Bezoekers konden proeven van de Chinese taal of deelnemen aan een aantal seminaries over Chinese cultuur. Vanaf 2014 wordt de dag een wereldwijd initiatief.

Festival van de Chinese kalligrafie 13-14/07/2013

Op zaterdag 13 en zondag 14 juli vond in het Provinciaal Hof de eerste editie plaats van het Festival van de Chinese kalligrafie met demonstraties kalligrafie, inktschilderen en graveren van Chinese stempels.

Bezoekers mochten ook zelf het penseel ter hand nemen.

“Berg en Water” 18/05/2013

Silvia Marijnissen, vertaalster Chinese literatuur, bracht een bloemlezing uit haar bloemlezing over Chinese landschapspoëzie, tegen de achtergrond van een aantal topstukken uit de Chinese landschapschilderkunst.

Chinees nieuwjaar 14/02/2013

De Chinese nieuwjaarsperiode eindigde in 2013 op 14 februari (Lantaarnfestival).

Het middeleeuwse Brugse Belfort vormde het unieke kader voor het eerste officiële Nieuwjaarsfeest van het Confuciusinstituut.

optreden van het Suzhou Pingtan gezelschap 28/09/2012

Optreden van het Suzhou Pingtan gezelschap, dat traditionele Chinese ballades (Pingtan) bracht.

Het Pingtan genre, eigen aan de streek rond Suzhou, wordt gebracht door een verteller onder begeleiding van de Chinese “driesnaar” of luit. Zij haalt haar inspiratie uit de volkse verhalenschat van China.

Afstudeerplechtigheid cursisten Chinees 11/06/2012

Begin juni 2012 werd het eerste cursusjaar Chinees afgesloten met een eindexamen. 32 cursisten behaalden een attest voor hun deelname aan de cursus, van wie 28 de eindexamens met vrucht aflegden.

Op maandag 11 juni ontvingen de cursisten officieel hun attest, samen met een boekenpakket aangeboden door het Confuciusinstituut.

UNESCO colloquium voor werelderfgoedsteden -
bezoek van delegatie uit Wuzhen 30-31/05 - 01/06/2012

Een delegatie uit  de Chinese stad Wuzhen woonde  het UNESCO colloquiumwerelderfgoedsteden in Brugge bij  (co-organisatie van het stadsbestuur van Brugge en Vlaanderen).   Wuzhen  is, zoals  Brugge, gegroeid langs een netwerk van kanalen.  Sinds 2008 loopt Wuzhens kandidatuur voor de erkenning  als werelderfgoed.

De delegatie  bezocht het Confuciusinstituut  en het  19de eeuwse, beschermde  neogotische complex waarin het instituut onderdak heeft gekregen.  De delegatie werd rondgeleid  langs een aantal gerealiseerde projecten van het Howest postgraduaat “Renovatietechnieken en Monumentenzorg”.

Officiële opening van het Confuciusinstituut door Chinees Staatsadviseur Liu Yandong. 19/04/2012

In de marge van de China-EU High Level People-to-People Dialogue Forum in Brussel bracht Chinees staatsadviseur Liu Yandong een bezoek aan Brugge, waar ze officieel het Confuciusinstituut Brugge opende. De plechtigheid vond plaats in het Provinciaal Hof en bestond, naar Chinese traditie, uit de onthulling van het naambord van het Confuciusinstituut.

Als lid van de Staatsraad is Liu Yandong namens de Chinese eerste minister belast met de Chinese publieksdiplomatie in het buitenland.

De dag werd afgesloten met een Chinees buffet in het Brugse belfort.

Lantaarnfestival - preselectie voor het Chinese Bridge welsprekendheidstoernooi. 06/02/2012

Het Chinese Lantaarnfestival vormt de afsluiting van de 15 dagen durende feestelijkheden ter gelegenheid van Chinees Nieuwjaar. Het feest valt elk jaar op een andere datum, maar altijd op de eerste volle maan van het nieuwe jaar (dit jaar op 6 februari).

Het Lantaarnfestival ontleent haar naam aan het gebruik om op deze dag lantaarns te behangen met cryptogrammen, die de feestvierders moeten oplossen.

Ter gelegenheid van het Chinese feest vond ook de preselectie plaats van Chinese Bridge, een internationaal welsprekendheidstoernooi gesponsord door China.